Sunday, August 24, 2008

Dag 6: Kjøring fra Istanbul

Vi planla å kjøre direkte fra Istanbul til den Georgiske grensen. Vi forlot Istanbul 19. august kl. 13.00. Daniel Ö. kjørte med oss til et verksted hvor vi kunne fikse Air Condition-anlegget til den ene bilen.

Det viste seg at Pajeroen vår er import fra Japan til Storbritannia, og verkstedet kunne ikke fylle på gass fordi ventilen var anderledes. Vi betalte ingenting for en 1,5 timers jobb. «Klarer de ikke å fikse problemet, får dem heller ikke penger», sa Daniel. Slik er det bare i Tyrkia.


På verkstedet.

Vi fortsatter på motorveien østover. Masse trafikk og flere små ulykker skapte litt problemer. Det tok ca. 3 timer gjennom den europaiske delen av Istanbul, inkludert en stopp ved Mediamarkt for å kjøpe et ekstra batteri til videokameraet vårt. Elektrisk utstyr som TV og kamera koster mer enn hjemme i Norge. Rart å tenke på, når en vanlig jobb i Tyrkia ikke gir mer enn NOK 2000 til 3000 i måneden. Eirik får kjøpt en del t-skjorter og andre ting for en grei pris i et kjempestort supermarked ved veien.


Vann er sundt, året rundt. (Spesielt i Tyrkia.)


En lastebil med øl hadde krasjet. Redningsmannskapet tar seg god tid.

Etter noen timer krysset vi over Bosporus – bruen over til Asia. Vi hadde ikke anledning til å stoppe på brua – men spenningen og følelsen over at vi var i Asia, var topp. Motorveien mot Ankara er perfekt utbygget og vi kom raskt fram. Dette skal også betales for ved flere bomstasjoner på veien østover. Egentlig er det mest riktig og si at det skulle betales for. Som tidligere anbefalt av Aksel Ö., tok vi en snarvei gjennom «Automatisk betaling» ved bomstasjonen. Aksel uttalte seg om juks og usannheter: «Vi i Tyrkia lyver ikke. Bare hvis det er nødvendig».


Brua over til Asia - Bosporus


Utsikt fra brua


Noe humor må vi ha felles, selv om vi kjører to biler. «Boring? Ja, Nei, Hvet ikke» :)


Vannmelonpause. «Det hadde skjært seg helt på turen uten kniv», Thomas


Dette kalte vi «Kamikazevei». Man kan kjøre forbi i begge kjøreretninger. Det står et skilt før veien deles, hvor det står en «anbefalt kjøreretning», men etter det er det første mann til mølla.

På kvelden ankom vi Samsun, en større by ved Svartehavet. Klokka var 03.30, og det er vanskelig å finne en plass å telte på natta. Etter noen kilometer fant vi en vei mot havet. Vi kjørte langs stranden, og Peter satt seg fast med Pajeroen i sanden. Han bruker 4-hjulstrekk med differensialsperre for å komme seg løs. Da tygger bilen de fleste underlag.

Etter 2 dager med luxus (madrass og dusj), bestemte vi at det er ok å overnatte i bilen i stedet for å rigge opp telt og det som hører til. Marek og Joachim sov med luftmadrasser på taket til bilene. Vi sovnet inn til lyden av Svartehavets bølger, og klokka 5 om natten hørte vi bønnerop fra en moske. Merkelig stemning for oss.

Om morgenen klokka 8 ble vi vekket av en tysker som eide området. Heldigvis var han vennlig mot oss, og ønsket oss god tur videre. Vi tok et bad i bølgene i Svartehavet (som for øvrig hadde en perfekt temperatur, og blå farge), og spiste frokost før vi reiste videre.


Den tyske «vekkerklokka»


Det kan være farlig å campe på natta. Heldigvis havnet vi på rett sted.


Bading i Svartehavet. En deilig opplevelse!


Oppvasken må også tas. Selv i saltvann.

360km til Trabzon lovte skiltene. Etter noen timer kom vi til Rize, hvor vi skulle kjøpe en pumpe for luftmadrassene. Vi møtte en vennlig mann som raskt hjalp oss med å finne en pumpe i den totalt ukjente byen. Han kunne faktisk snakke litt svensk. Nå gjaldt det å komme seg så fort som mulig videre til grensen i Georgia.


Det begynte å regne, og det var Tyrkerne tydeligvis ikke vandt med.


I Rize


Pause for å spise Tyrkisk kebab...


...som så slik ut


...og om noen timer vil kanskje disse også se slik ut!

10 comments:

bw said...

Hi guys
Hope you got the old banger repaired. Everyone in Ried is holding their breath for yr. next report - we would like some pics of Daniel and our other village man.
Tho' in Ried Norwegian is our mother tongue, we'd like to read some Swahili, for example!!!
Stay safe
BW

Paul said...

Na ebandeli njambe ajalisaki. Nikolo mpe mokili.

If I remember right this is genesis 1:1 in swahili. we learned it in sundayschool in rotterdam.

anyway, good job on the pictures and stories guys, so you found an internet cafe, but no time to write an update about the latest plans?
I would have suggested buying some random electrical waterpump at the local hardwarestore and keep going with that great Isuzu of yours.

we sing in a song: " when the going gets tough, the tough get going."

ta en sang da...

Anonymous said...

jeg lurer på en ting? hører dere på musikk? eller talene til bibelkonkurransen?

Robert said...

Skikkelig gøy å stadig få oppdateringer på hvor dere er og hva som skjer! Jeg skal prøve å få oversatt litt til engelsk her så fort jeg kan :-)

Lykke til med bilen(e), hehe

Anonymous said...

@ Beta:
Würd gern auch ein "geladener Leser" auf http://cornettoheidelbeer.blogspot.com
sein :D
Darf ich?

Gruß + gut lack!

tim[on]

Anonymous said...

Hi Leute!

Wünschte ich waer dabei... ;-) Sieht einfach fantastisch aus und ich wuensche euch noch eine super Reise! Danke für die aktuellen Berichte!

Greetz Phil

Paul said...

He, there's 6 black mountainbikes for sale in De Schermer.
they could be the perfect substitute for the isuzu.
think to be the first to ride Pamir Highway on an Outdoorchallenge sykkel.

Anonymous said...

Hei Paul

Thank you for posting comments. Its really boring at the Ferry Terminal in Baku. We just received the information that a boat will leave today. 90 prosent sikkerhet.

ta en sang da

Thomas

Anonymous said...

veldig interessant, takk

Anonymous said...

Takk for interessant informasjon

 
  • Sponsorer:
  • Risa Elektriske AS
  • iMap Norge AS
  • Kvalitet og Sikkerhet AS
  • Faktum Software GmbH
  • Raskelund ICT & MEDIA
  • BK Bygg AS
  • SKY Reklam