tirsdag 29. juli 2008

Vaksinering

Alle utenom Arve (han tok bildet...)I dag besøkte den "norske" delen av asiagjengen Tønsberg Reiseklinikk for å få nødvendige vaksiner sprøytet direkte inn i blodet. Sykepleieren måtte bla igjennom urørte hvite sider i sitt vaksineleksikon for å finne informasjon om landene vi skal til. Hun har aldri hatt besøk av noen som ville reise dit – vi var de første!

Vi fikk Hepatitt A som beskytter mot bakterier i mat og drikke, og stivkrampevaksine som beskytter mot stivkrampe – som for øvrig sprees mest gjennom dyreavføring (altså en slags donglebærsykdom).

Vaksinedamen var meget hyggelig og hadde lang erfaring innen yrket. Vi fikk masse praktisk informasjon: «Dere er 8 gutter. Bandittene vil helst ta neste bil.», «Når dere får høydesyke, kan dere bli veldig slitne eller veldig aggressive. Det kan hende at dere ikke merker det selv en gang». Til slutt fikk vi gratis myggspray og desinfeksjonsvæske. Med smil fra øre til øre, og plaster på begge armene, forlot vi stedet.

Når reisen blir kjedelig, kan vi lese litt om alle slags sykdomer som står beskrevet i vårt vaksineringsbevis (International Certificate of Vaccination).

Vi har vurdert å ha med motgift mot slangebitt, ettersom vi skal bo i telt store deler av turen. Det finnes dessverre ingen universalmotgift for slangebitt - man må ha en type motgift for hver slange. Stort sett rekker man ikke å spørre en slange «Hva heter du?», før den biter deg, så vi får bite i det giftige eplet, og klare oss uten.


Stian - lettere nervøs


Marek


Eirik - det er no' sprøyt at dette gjør vondt.


Arve


Stivkrampe sprees ofte gjennom donglebær. 1000 vill-kameler venter på oss i Kasakhstan!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe.. vittig.. Flinke til å skrive er dere og. Første artikkel jeg har lest på et vaksinekontor som faktisk var morsomt å lese. Er vel første artikkel om vaksinekontor generelt når jeg tenker meg om. :)
Nok om det.
Dere trengte ikke Hepatitt B asså? det er vel kanskje bare noe du trenger i sydeligere land som Brasil osv.. Tror vi tok det før vi dro dit.

Ser ut som du ikke er helt bekvem der du sitter med en sprøyte i armen, Eirik?! Forståelig det asså.. Hils a.. Snakkas

Kjetil sa...

Hepatitt B-vaksine er vel strengt bare nødvendig vis en har tenkt å ha nærkontakt med blod, kroppsvæsker eller vev. For at overføring skal skje må den infeksiøse væsken være i kontakt med slimhinne eller skadet hud, eller bli inokulert gjennom huden. Dessuten trenger man minst tre injeksjoner over 6 måneder for å oppnå 90 % immunitet. Så jeg tviler på at dere tok dette før dere dro til Brasil :)

Eivind bror ble anbefalt HBV-vaksina før han drar til Sør-Afrika nå, men han nektet å ta den da jeg fortalte ham hvorfor han ble tilbudt den …

… på den annen side, vet en jo aldri når en får bruk for immunitet da ;) Fornøyelig reise!